Oluklu mukavva ambalaj satın alması yapan herkesin farkında olacağı üzere son bir yıldır özellikle geri dönüşümlü kağıtlar ile ilgili piyasada +%75 oranında bir fiyat artışı gerçekleşti. Yapılan değerlendirmeler bu durumun bir süre daha yukarı yönde devam edeceği yönünde sinyaller veriyor olsa da orta ve uzun vadede geri dönüşümlü kağıtların fiyatlarında bir gevşeme olması beklentisini de göz ardı edemeyiz.
Geri dönüşümlü kağıtlarda yaşanan bu hızlı fiyat artışını kış aylarına doğru ilerlediğimiz bu günlerde yüzey kağıtları dediğimiz (linerboard) kağıtlarında yaşanacağı yönünde sinyaller oluşmaya başladı. Kasım 2016 tarihinden bu güne kadar yaklaşık %15 artan yüzey kağıt fiyatlarının bu Ekim ayı itibari ile %7-8 oranında ilave bir artış ile toplamda %23 ler seviyesinde bir fiyat artışı beklentisi mevcut.
Oluklu mukavva ambalaj kullanan sektörlerdeki pek çok ürünün fiyatı yukarıda bahsedilen oranlarda artmadığı gibi bazı ürünlerde fiyatlar rekabet ; pazar durgunluğu vb nedenler ile geri bile gelmiş durumda iken söz konusu oluklu mukavva ambalaj maliyetindeki artış firmaların karlıklarına (EBIT) ciddi bir darbe vuracaktır.
Bu artışların bitmiş kutu fiyatları üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için, bazı temel oluklu mukavva kutu maliyet matematiğini gözden geçirmek için biraz zaman ayıralım ….
Kağıt maliyeti bazı ürünlerde oluklu kutunun maliyetinin % 65 ila % 80’ini temsil edebilir. Oluklu mukavva kutu üretimi nispeten düşük kar marjlı bir sektör olduğundan kutu üreticileri yukarıdaki oranlarda gerçekleşen kağıt fiyat artışının büyük bir kısmını müşterisine yansıtmadan ayakta kalamaz.
Böyle bir ortamda eğer tedarikçiniz söz konusu artışları size herhangi bir şekilde yansıtmayacağını söylüyorsa o zaman size tavsiyem mevcut satınalma fiyatlarınızı ciddi bir şekilde değerlendirmenizdir.
Öte yandan oluklu mukavva ambalaj giderleriniz bir yıl içerisinde %50 nin üzerinde bir oranda yükseldiyse bu piyasa koşullarında tedarik verimliliğinizi nasıl sürdürebileceğinizi ve bu maliyet artışının firma karlılığınız (EBIT) üzerindeki negatif etkisinin nasıl açıklanacağını ciddi bir şekilde düşünmeniz gerekmektedir.
Oluklu mukavva üreticilerinin fiyat artış taleplerine saygı duyuyor ve gerçekliğine inanıyoruz fakat alıcılar tarafında ortada şöyle bir gerçeklik var “bir tedarikçi yalnızca sahip olduğu siparişlerin fiyatlarını yükseltebilir” işte bu noktadan hareketle alıcılar hemen diğer üreticiler ile temasa geçip bu güne kadar pek de ilgilenmedikleri rakip oluklu mukavva üreticilerinden teklifler toplamaya başlayabilirler. Bu noktada tüm alıcıların bildiği üzere ambalaj gibi kritik bir üründe yeni bir tedarikçinin sağlıklı bir şekilde devreye alınması ciddi zaman kaybı ve ilave maliyetlere (kalıp;klişe vb) neden olacak sancılı ve yönetilmesi zorlu bir süreçtir bu nedenle alıcı tarafından başka hiçbir seçenek kalmadığı anlaşılana kadar pekte tercih edilen bir metod değildir.
Böyle bir durumda bazı alıcılar talep edilen fiyat artış oranının minimum kısmını kabul edip bunun karşılığında sözleşme süresini uzatma şeklinde bir teklif ile masaya gelebilirler fakat bu tarz bir anlaşmanın içinde bulunduğumuz ortamda uzun dönemde oluklu mukavva üreticisine alıcıdan daha fazla fayda sağlayacağını söylemek mümkündür.
Dolayısı ile yükselen bir fiyat ortamının olduğu dönemlerde alıcılar olarak üzerine gidilmesi neticesinde maliyetlerde iyileşme sağlayabileceğimiz konuları aşağıda kısaca özetledim ;
Yukarıda özetlemeye çalıştığım faaliyetleri hakkı ile yapabilmek için ciddi bir sektör tecrübesine ve masanın her iki tarafının hassasiyetlerini ve beklentilerini bilen bir ekibe ihtiyaç olduğu aşikar ; eğer sizde ambalaj maliyetlerinizdeki bu artışlar karşısında gerçekçi ve elle tutulur sonuçlar almak istiyorsanız Anitta Endüstriyel Ambalaj Danışmanları ile iletişime geçmeniz ve bir randevu talep etmeniz yeterli olacaktır. Yapacağımız tanışma toplantısı esnasında mevcut ambalaj sürecinizi gözlemleyerek birlikte yapacağımız ücretsiz bir ön tespit çalışması neticesinde proje tamamlandığında ne kadarlık tasarruf imkanı sağlayabileceğimizi raporlayabiliriz.
Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarda firma yapısına ve sektörüne bağlı olarak %5-25 arasında değişen oranlarda toplam ambalaj maliyetlerinden tasarruf sağladığımızı ve çalışma prensiplerimiz gereği planladığımız oranın altında bir tasarruf sağlanması durumunda danışmanlık hizmetleri ile ilgili herhangi bir ücret talep etmediğimizi belirmek isterim.
Konuyla ilgili detaylı bilgi ve görüşme talebi için ; info@anittatr.com mail adresimizden veya 0 212 438 67 25 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz…